top of page
Search

Üks tore kirjutis aastate tagusest ajast

Helimeditatsioon (artikkel ajakirjast Mari)


Olles pooleldi juhuslikult sattunud gongiööle ehk öö läbi kestvale gongi- ja helikausiseansile - ning olles muidugi ka enne kuulnud, mis häält gongid-kausid teevad ja kui kaunis ja müstiline see on - asusin täpsemalt uurima, millega tegu. Internetiotsinguga tuli otsisõnaga "gong" valdavalt info erinevate ürituste kohta - tundub, et gongihelide võlu paelub paljusid.


Selgub, et gong on üks vanemaid teadaolevaid instrumente, erinevatel andmetel 5000-6000 aastat. Gongi saamisloo kohta on ka üks tore legend. Selle järgi olevat kord praeguse Iraani aladel olnud üks kivist leivaahi, mille ehituskivid sisaldanud ka metalle. Leiva küpsetamisel sulas kivist välja tina ning veel kuumemal temperatuuril ka vask. Koos sulasid nad ahju põhjas lamedaks kettaks ja nii sündiski maailma esimene pronksist ese - gong. Gongist sai ajapikku rikkuse sümbol ja selle valmistamise saladust hoiti kiivalt. Küll aga on läbi aegade avalik olnud teadmine, et gongi valmistamiseks on vajalik Universumi või Kõrgema Jõu abi. Gongi sügavama väe olevat avastanud Buddha ning budistlikud mungad räägivad, et Buddha tuleb tagasi maa peale holistilise resonantsina ehk gongihelina. Gongi nimetus on tõenäoliselt pärit Hiinast ja tuleneb häälest, mida gong teeb. Praegu kasutusel olevad gongid võib jagada kontsertgongideks, planetaarseteks gongideks ja energiagongideks.

Helikaussidest on Tiibeti kausid samuti tuhandeid aastaid vanad ja neid kasutasid šamaanid tervendamiseks juba enne budismi. Vanade traditsioonide järgi valmistatud Tiibeti kausid on tehtud seitsmest metallist, mis sümboliseerisid nähtavaid taevakehasid, näiteks kuld päikest ja hõbe kuud. Praegu meil ilmselt Tiibeti kaussidest tuntumadki kristall-helikausid on teraapia- või muusikainstrumendina kasutusel alles 1990.ndatest. Algselt kasutati selliseid kausse laborites katseklaasidena, kuna nad kannatavad väga kõrget temperatuuri. Kristall-helikausid koosnevad 99% kvartsiliivast ehk ränist, olles kokku sulatatud 4000-kraadises kuumuses. Ilmselt avastas siis keegi laborant kusagil teadusasutuses, et katseklaasid teevad ka väga huvitavat häält...

Niipalju siis ajaloost ja tehnilistest üksikasjadest, aga ikkagi - miks gongid ja helikausid inimestele nii lummavalt mõjuvad ja miks tasub neid kuulama minna?

Gongimeister Vilmar Schiff ütleb, et kõige parema kogemuse saab kindlasti see, kes tuleb gongiseansile ilma ootusteta. "Ei tasu eelnevalt uurida üksikasjalikult teiste muljeid ja jääda siis ootama seda, mida nende kogemused "lubasid". Siis võidki jääda ootama, käsi ukselingil, et millal see tõotatud uks avaneb, märkamata, et sealsamas kõrval on kümme ust juba avatud," näitlikustab Vilmar. Samuti soovitab ta, et helimeditatsiooni võiks proovida vähemalt 2-3 korda, esimese kogemuse põhjal ei tasu veel järeldusi teha. Kuna gongihelid ja vibratsioonid mõjuvad inimesele nii emotsionaalsel kui ka füüsilisel tasandil, võib keha esimesel korral hakata n.ö vastu töötama, blokeerima, kartes, et see, mis toimub, ei ole turvaline. Teisel või kolmandal korral, kui kehal on juba olemas eelnev kogemus, et nende helide sees viibimine ei ole ohtlik, võib inimene kogeda hoopis sügavamat lõdvestust, stressist vabanemist, mingi füüsilise vaevuse kadumist või muud, mis just talle just praegu vajalik.

Kõik siin Universumis vibreerib teatud sagedusel. Üle kogu maailma on heli kasutatud paranemiseks ja sisemise tasakaalu leidmiseks, ehkki tiibetlastel või Austraalia põlisasukatel, indiaanlastel või indoneeslastel on selleks olnud erinevad traditsioonid, rituaalid ja instrumendid. Ka tänapäeva teadus on tõestanud, et helil ehk vibratsioonil on tugev mõju kõigele elusale.

Vilmar nendib, et gongide ja helikausside raviv mõju seisnebki peamiselt selles, et nende tekitatud ülemhelid aitavad inimesel lõdvestuda, lõdvestus on aga tervenemise põhialus. Kui energia lõdvestunud olekus vabalt voolata saab ja keha mingitesse punktidesse tekkinud blokeeringud vabastab, tekkib tervenemine iseenesest. Tänapäeval on paljude jaoks oluline stressist vabanemine - kuna gongi- ja kausihelid on väga huvitavad, on neile lihtne keskenduda ja peagi on kõik argimured peast pühitud. Vilmar mainibki, et helimeditatsioon on väga hea ja lihtne algajale mediteerijale - gongihelide saatel on mõttevaikuse saavutamine oluliselt lihtsam kui istudes ja üritades mõtteid "minema ajada". Lisaks sellele, et kausside ja gongi tekitatud vibratsiooni on füüsiliselt tunda ja see masseerib kogu meie keha rakutasandil, mõjutavad helid ka meie ajurütme. Kõige lihtsamalt öeldes - mida aeglasem on aju töösagedus, seda vähem on protsessidesse kaasatud mõistus ja ego ning keha saab keskenduda enda tervendamisele.

Seesama ajulainete aeglustamine aitab meil saada kontakti oma alateadvusega. Gongiheli võtab ära kardina meie tunnete, meie sisemuses toimuva eest, nagu Vilmar selle kohta ütleb. Ta rõhutab, et on oluline teadvustada - kõik need tunded, mis gongi- ja kausihelide mõjul üles kerkivad, tulevad meie enda seest, mitte gong, selle mängija või ümbritsev keskkond ei tekita neid. Inimene peaks püüdma aru saada, mis tunne tal tekkis ja mis võis seda põhjustada. Siit on vajadusel võimalik ka sügavamale "kaevuda" - näiteks "tõlkides" helisid värvideks võib tuvastada, et mingi noodi tekitatud ebamugavustunne viitab probleemile sama värviga seotud energiakeskuses (tšakras), või uurides planeetide mõju inimesele, avastada, et Jupiteri kui avardaja gongi kuulates hakkas mul halb, kuna mul on hirm avardumise ees. Seda rõhutab ka Vilmar oma üritustel, et gongide mõju kestab veel vähemalt paar päeva pärast seanssi või kauemgi ja kui sa ei saa aru, mis sinuga toimub, võta ühendust ja uurime koos. Tihtipeale teevad inimesed kiirustades pealiskaudseid järeldusi, et oh, mulle see gongivärk ei sobi, mul hakkas täitsa halb - tegelikult aga viitas halb enesetunne hoopis mingile tervise- või emotsionaalsele probleemile. Vahel me lihtsalt ei tule selle peale, et justkui tervendamiseks mõeldud üritusel kogetud valu, iiveldus vm ebamugavustunne tahab meile märku anda, kus ja mis meie sees korrast ära on. Vahel aga püüame seda kõigest väest mitte märgata, et pääseda vajadusest oma probleemidega tegeleda.

Keerulisel eluperioodil võib gongi- ja helikausiteraapiasse minemist võtta kui lihtsat viisi "restardi" tegemiseks, et näha asju teise nurga alt. Või, nagu Vilmar ütleb, seansile tasub tulla, kui on soov ja tahtmine kohtuda iseendaga. Kuigi kindlasti tasub minna ka lihtsalt uudishimust või kauneid helisid nautima nagu kontserdile - gongide ja kausside harmoniseeriv ja tasakaalustav mõju ei saa halba teha küll kellelegi.

Uurisin gongimeistrilt ka seda, kuidas gonge ja kausse mängima õpitakse ning kas ja millised reeglid kehtivad. Vilmar võrdleb gongimängimise kunsti kokakunstiga, kus tõeliselt hea tulemuse saavutamisel on suur osa tunnetamisel ja katsetamisel. Gongi puhul on rütm peamine, kausside puhul on rohkem võimalust omalt poolt "maitseainete lisamisega" mängida ja katsetada. Kursustel tutvustatakse õpilastele tehnikat - mis hääl mingile kohale lüües tekkib, on ka kursusi helimeditatsiooni ülesehitusest - aga Vilmari sõnul moodustab tehnika umbes 10% gongimängu saladusest, peamine on siiski oma tunnetus. See, et gongide ja kausside mängijad alustavad hästi vaikselt, keskel on tormilisem osa, mida nimetatakse taifuuniks, ja lõpp on jälle vaiksem, on lihtsalt loogiline, ütleb Vilmar. Seda nii kuulajate kurdistamise ja minemaehmatamise vältimiseks kui ka austusest gongi suhtes. "Ma ei kujuta ette, et astuksin gongi juurde ja hakkaksin seda pikema sissejuhatuseta taguma," muigab gongimeister. Talle endale on kõige hingelähedasem vahetult enne taifuuni tekkiv gongi laul - gong hakkab eriti kaunilt helisema. Taifuun ei ole helimeditatsiooni kohustuslik osa, aga see aitab kuulaja mõtted minema pühkida, tekitada peas vaikuse. Ja see, nagu eelpool mainitud, on eelduseks nii sisemise tasakaalu saavutamisele, stressist vabanemisele kui füüsilisele tervenemisele.

Lõpetada tahaksin selle loo aga hoopis väetantsude juhendaja Margiti sõnadega, kes alati pärast seda, kui on vabatantsust ja viie rütmi olemusest põhjalikult rääkinud, ütleb: "Ja nüüd unustage see kõik ära, mis ma rääkisin, ja laske oma kehal ennast juhtida." Ehk siis jõuame tagasi Vilmari nõuande juurde, et kõige parema kogemuse saab gongiteraapiast siis, kui tuled kohale ilma ootuste ja eelteadmisteta.


Kommentaar:

Elis Kurvits, reiki meister Devi Reiki Stuudios:

Minu viimatine gongielamus oli kohe eriti võimas ja viis mind mitmeks päevaks sügavasse protsessi täis olulisi taipamisi, lahti laskmisi ja vabanemisi. Kui ma muidu väga visuaalne pole, siis sel korral nägin rännaku ajal selgelt, kuidas mu keha leekides põles – tuli on võimas puhastaja. Tundsin, kuidas helivibratsioon tervendas mind just nendes kohtades, kus mul mõned energeetilised blokeeringud ja füüsilised vaevused on/olid. Kõige ilusam selle kogemuse juures oli aga hetk, mil tundsin, et olengi kohal – gongihelid olid mind koju juhatanud


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page